Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Αγέλες λύκων τρομοκρατούν κυνηγούς στην Ήπειρο

Σε πραγματικό εφιάλτη για τους κυνηγούς του Νομού Ιωαννίνων έχουν μετατραπεί οι λύκοι, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Κατά την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο ήταν πολλά τα σκυλιά που χάθηκαν από τις επιθέσεις λύκων. Τα περισσότερα περιστατικά είχαν καταγραφεί στην περιοχή του Ζαγορίου. Στην πορεία όμως σημειώθηκαν παρόμοιες επιθέσεις ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από την πόλη των Ιωαννίνων. Στους πρόποδες του Μιτσικελίου, κοντά στην Περίβλεπτο. Φέτος ο πρώτος θάνατος σκύλου σημειώνεται με την έναρξη ουσιαστικά της θήρας του αγριόχοιρου. Κι έρχεται από το Πωγώνι.

Παρέα κυνηγών είχε στήσει «παγάνα» στην περιοχή του Γεροπλατάνου. Ένα από τα σκυλιά, στο οποίο ο ιδιοκτήτης του είχε φορέσει GPS, κατά την διάρκεια του κυνηγιού έδειχνε ακινητοποιημένο. Όταν η παγάνα τελείωσε κι αφού ο σκύλος δεν είχε επιστρέψει, η παρέα των κυνηγών το αναζήτησε με βάση την εικόνα που είχε από το GPS. Και τότε βρέθηκε μπροστά στο μακάβριο θέαμα. Λύκοι είχαν κατασπαράξει τον σκύλο…
Οι επιθέσεις και οι θανατώσεις σκύλων, γίνονται όλο και περισσότερες την προηγούμενη Τετάρτη ανάμεσα στα χωριό Μανασής και Δίκορφο Ζαγορίου, με θύμα ένα ακόμη κυνηγόσκυλο. Ο σκύλος φορούσε GPS και εντοπίστηκε από τον ιδιοκτήτη του κατασπαραγμένος από τους λύκους.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, από τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ζαγορίου, καταγράφηκαν άλλοι δύο θάνατοι σκύλων. Αυτή τη φορά στα όρια των χωριών Λεπτοκαρυάς και Διπόταμου.
Ακόμα μια χαρακτηριστική περίπτωση, πάνω από την Κρανούλα, όπου σκύλος θανατώθηκε την ώρα μάλιστα που σε απόσταση αναπνοής, βρίσκοταν σε εξέλιξη κυνήγι άλλης παρέας. Την ίδια ώρα μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι λύκοι έχουν εμφανιστεί στην περιοχή των Μαρμάρων, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή από την πόλη των Ιωαννίνων.
Το τελευταίο τραγικό περιστατικό σημιώθηκε στην Πλαγία Κόνιτσας το τελευταίο Σαββατοκύριακο οπου μια παρέα κύνηγων λαγού ξεκίνησε το κύνηγι τις πρώτες πρωινες ώρες και λόγο της εντόνης ομίχλης εχασε την επαφή με του σκύλους με αποτέλεσμα να βρόυν το θάνατο οι τρείς απο τούς τέσσερις σκύλους από επίθεση που δεχτήκαν απο τους Λυκούς, οι κύνηγοι κατάφεραν να σώσουν την τελευταια στιγμή τον τέταρτο σκύλο. Στην περίοχη του παλίου χωριού αναφέρεται οτι υπάρχουν φέτος σύμφωνα με πληροφόριες τέσσερις λυκοι.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ζαγορίου απευθύνει έκκληση στους κυνηγούς να καταγράφουν όλα τα συμβάντα και να τα αναφέρουν τόσο στον ίδιο όσο και στο Δασαρχείο αλλά και στον Εθνικό Φορέα Βίκου Αώου.
Για αυξανόμενες επιθέσεις λυκόμορφων μίλησε ο Γραμματέας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Μπάμπης Μπρέχας, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του από την αύξηση του πληθυσμού των λύκων.
"Οι λύκοι, έχουν πολλαπλασιαστεί σε μεγάλο βαθμό προκαλώντας πρόβλημα στην ισορροπία της φύσης. Θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα διαχείρισης, και η διαχείριση μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το κυνήγι"

Σημειώνεται δε, ότι το κόστος ενός καλού κυνηγόσκυλου μπορεί να φτάνει τις αρκετές χιλιάδες ευρώ. Πέρα όμως από την οικονομική ζημιά, για τους κυνηγούς η απώλεια του σκύλου τους, είναι κάτι που δεν υπολογίζεται με χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου