Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Κόνιτσα Αγία Βαρβάρα Κάστρο - Ακολουθώντας το μονοπάτι
Αγία Βαρβάρα

Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας αποκαλείται από τους ντόπιους ως το "μπαλκόνι" της Κόνιτσας. Η θέα είναι πανοραμική καθώς βλέπεις όλη την περιοχή >ης πόλης της Κόνιτσας.

Μια διαδρομή που ο επισκέπτης περνά μέσα από την ομορφιά των δένδρων για να φτάσει στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Αυτήν εδώ πάλι την διαδρομή έκανε και ο Γέροντας και προσεχόταν στο ναΐσκο αυτόν όπου και εδώ του παρουσιάστηκε η Παναγία για δεύτερη φορά και του έδωσε την Θεία Χάρη της Προνόησης. Η θέα είναι πανοραμική καθώς βλέπεις όλη την περιοχή της πόλης της Κόνιτσας, την χαράδρα του Αώου ποταμού, την κορυφή της Γκαμήλας με 2497μ. την Τύμφη και μπροστά τμήμα της Τύμφης τον Λάζαρο, καθώς και την κοίτη του Αώου ποταμού ως το βάθος της Νεμέτσικας που φτάνει στο Πωγώνι. Πιο πέρα το μονοπατάκι συνεχίζεται και φτάνει στο Κάστρο.

Το Κάστρο της Κόνιτσας

Το Κάστρο της Κόνιτσας βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, στην κορυφή βραχώδους και εν μέρει φυσικά οχυρωμένης θέσης, στο τελείωμα της κορυφογραμμής της Τραπεζίτσας και λίγο πιο πάνω από το γραφικό εξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Πρόκειται για μεσαιωνικό κάστρο, πού ενδεχομένως κτίστηκε πάνω στα ερείπια ακόμα παλαιότερου τείχους, με μετέπειτα προσθήκες στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Λέγεται πως κτίσθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα επί Ιουστινιανού ή στις αρχές του 14ου μ.Χ. αιώνα από τον ηγεμόνα της Ηπείρου Συριάνη Επικέρνη Παλαιολόγο.
Το κάστρο, σήμερα είναι ερειπωμένο. Διακρίνονται μόνο σε ορισμένα σημεία πλακοειδείς πέτρες σε σχετικά οριζόντιες σειρές με ένα ενδιάμεσο στρώμα λευκού κονιάματος, ενώ σε αραιά διαστήματα παρεμβάλλονται και κεραμίδια.

Στο κάστρο φτάνει κανείς σε λίγο λιγότερο από μιά ώρα πεζοπορία από το κέντρο της πόλης. Από εκεί η θέα προς τον κάμπο και κυρίως προς τη χαράδρα του Αώου και τις πλαγιές της Τύμφης είναι θαυμάσια.

Σκηνοθεσία - Παραγωγή - Μοντάζ
Δημήτρης Κυρτζόγλου

Camera:
Gopro Hero4 Silver

Μουσική Επένδυση:
Sthesia (www.facebook.com/sthesiamusic/)

Τραγούδια:
Parlor Tricks (Affinity - EP) (Original Track)

Πληροφορίες:
www.konitsa.gr

www.actionradio.gr
Copyright © 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου