Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Σίγησε o Αλέκος Κιτσάκης το "αηδόνι" της Ηπείρου

Σίγησε για πάντα «το αηδόνι της Ηπείρου», o Αλέκος Κιτσάκης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, ενώ νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, στα Γιάννενα.

Γεννημένος στο Ριζοβούνι του νομού Πρέβεζας το 1934, έμεινε ορφανός από μικρός και μετακόμισε στην Αθήνα όπου και άρχισε να συμμετέχει σε εκδηλώσεις της Ηπειρώτικης Ομοσπονδίας, καθώς και σε μία φιλανθρωπική εκδήλωση στο θέατρο Rex, με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Εκεί η πριγκίπισσα, τότε, Φρειδερίκη ενθουσιασμένη τον πήρε μαζί της στο παλάτι, όπου και διέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Οικοτροφείο Κέρκυρας (Αχίλλειο Ίδρυμα) και τον Σεπτέμβριο 1949 στάλθηκε στη Μέση Γεωπονική σχολή Πατρών (Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο) όπου παράλληλα σπούδασε στο Ωδείο Πατρών, έψελνε στην εκκλησία και παρουσιάζονταν σε εκπομπές Δημοτικού τραγουδιού στο ραδιόφωνο.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα συμμετείχε σε εκπομπές της ΕΡΤ ενώ εξασφάλισε, με τη βοήθεια του Μανόλη Καλομοίρη, υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Αν και ξεκίνησε τις σπουδές, δεν τελείωσε λόγω στράτευσης. Συνεργάστηκε με την Odeon του Μίνωα Μάτσα και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη μουσική βιομηχανία. Υπολογίζεται ότι έχει ηχογραφήσει 2.500 τραγούδια.

Το 2005, είχε επισκεφτεί το Προεδρικό Μέγαρο για να πει τα κάλαντα στον Ηπειρώτη φίλο του Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Τα χιλιάδες τραγούδια του, εξυμνούν συνήθως την Ήπειρο, την φυσική ομορφιά του τοπίου, την ποιμενική ζωή, την ξενιτιά, τον έρωτα αλλά και τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους. Η χροιά της φωνής του τον καταξίωσε ως υπ αριθμόν ένα τραγουδιστή Δημοτικών Τραγουδιών του εικοστού αιώνα, και είχε χαρακτηριστεί «ως ο Στέλιος Καζαντζίδης του δημοτικού τραγουδιού». O αξέχαστος Έλληνας τραγουδιστής, Στέλιος Καζαντζίδης ήταν θαυμαστής του Αλέκου Κιτσάκη.

Ο Δήμος Ιωαννιτών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μετά τη θλιβερή αναγγελία του θανάτου του Αλέκου Κιτσάκη, ενός σημαντικού Ηπειρώτη που υπηρέτησε πιστά τον πολιτισμό του τόπου, συνήλθε έκτακτα και αποφάσισε ομόφωνα

• Να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του μεγάλου καλλιτέχνη, ο οποίος υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία του Ηπειρωτικού πολιτισμού και το όνομα του θα παραμείνει συνώνυμο με το δημοτικό τραγούδι.

• Να παραστεί αντιπροσωπεία στην κηδεία του

• Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

• Να ενισχύσει, στη μνήμη του, πολιτιστικές δομές του τόπου.

• Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»

Ανακοίνωση για την απώλεια του Αλέκου Κιτσάκη εξέδωσε η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» παράταξη του Δήμου Ιωαννιτών. «Με τη φωνή του και τα τραγούδια, υπηρέτησε κατά τον ιδανικότερο τρόπο την Ηπειρώτικη παράδοση , αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Ήταν εκείνος που μετέδωσε τα Ηπειρώτικα ακούσματα όχι μόνο στην Ήπειρο και την Ελλάδα αλλά και στα πέρατα του κόσμου όπου υπάρχει Ηπειρώτικη ψυχή. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας κ. Νίκος Γκόντας και οι δημοτικοί σύμβουλοι, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του και προτείνουν προς το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιωαννιτών α)Η κηδεία να γίνει με δημοτική δαπάνη β)Να διατεθεί οικογενειακός τάφος γ)να δοθεί το όνομα του σε δρόμο η κοινόχρηστο χώρο της πόλης μας.

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Τη θλίψη της για τον θάνατο του Αλέκου Κιτσάκη και τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του εκφράζει η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966. Ο Αλέκος Κιτσάκης ήταν ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τον θρυλικό ύμνο του ΠΑΣ Γιάννινα.

Πηγή : www.vimanews.gr

Διαβάστε ακόμα :
Πέθανε ο Μιχάλης Πανουσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου