Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Έργο πνοής το καινούριο δίκτυο άρδευσης του κάμπου Κόνιτσας

Έργο πνοής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Κόνιτσας, το οποίο αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στον πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί το νέο σύστημα άρδευσης του κάμπου στην ακριτική κωμόπολη.
Η σημαντική αυτή παρέμβαση, προϋπολογισμού σχεδόν 16 εκατ. ευρώ, που αποτελούσε πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της Κόνιτσας ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και μέσα στην χρονιά που διανύουμε θα τεθεί για πρώτη φορά σε λειτουργία. Το έργο εντάχθηκε από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» και υλοποιήθηκε με ευθύνη της Περιφέρεια Ηπείρου και σε συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας και άλλους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς.

Σύγχρονος τρόπος άρδευσης
Το νέο σύστημα αλλάζει οριστικά τον τρόπο που γίνονταν η άρδευση του κάμπου της Κόνιτσας μέχρι σήμερα. Αποτελείται από κλειστούς αγωγούς μήκους 85 χιλιομέτρων περίπου, οι οποίοι καταλήγουν σε υδροληψίες, ώστε το νερό υπό πίεση να οδηγείται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής, οι οποίες θα ποτίζονται μέσω τεχνητής βροχής. Τρία σύγχρονα αντλιοστάσια κατάλληλης ισχύος, η κατασκευή των οποίων επίσης έχει ολοκληρωθεί, θα εξασφαλίζουν την απαιτούμενη παροχή και πίεση νερού, ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η άρδευση των καλλιεργειών.

Αύξηση παραγωγής
Κατά την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, λοιπόν, οι αγρότες της Κόνιτσας θα έχουν στη διάθεσή τους νέες υποδομές μέσω των οποίων θα εξασφαλίζεται η χωρίς προβλήματα άρδευση των κτημάτων τους, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τοπικής παραγωγής.

Οφέλη για τον Αώο
Πέρα από τα οφέλη για τον αγροτικό κόσμο της Κόνιτσας, με το νέο σύστημα άρδευσης του κάμπου της επιτυγχάνεται και η περιβαλλοντική προστασία του ποταμού Αώου, απ’ τα νερά του οποίου γινόταν μέχρι τώρα το πότισμα των χωραφιών. Πλέον, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα γίνεται εξοικονόμηση υδάτων του ποταμού, αφού αυτά δεν θα διοχετεύονται για την άρδευση του κάμπου.

Πηγή: www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου