Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

Aνάπτυξη της οινικής καλλιέργειας και του οινικού τουρισμού ξεκινά η ΚΟΝΙΤΣΑ με ΙΤΑΛΟΥΣ στις 6/11/2014

Συνεργασία του Δήμου Κόνιτσας με τις πόλεις Γκουανιάνο και Σελίνο Σαν Μάρκο.
Στενή συνεργασία με τις πόλεις Γκουανιάνο και Σελίνο Σαν Μάρκο της Ιταλίας για την ανάπτυξη της οινικής καλλιέργειας και του οινικού τουρισμού ξεκινά ο Δήμος Κόνιτσας στο πλαίσιο του έργου “Διασυνοριακό Δίκτυο για την προώθηση των Οινικών Προϊόντων” (WINΕ-NET), το οποίο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007 – 2013 . Σημειώνεται ότι στις πόλεις Γκουνιάνο και Σελίνο Σαν Μάρκο της Περιφερείας του Σαλέντο της Ιταλίας, η παραγωγή αμπελουργικών – οινικών προϊόντων άνοιξε τον δρόμο για οινοτουριστικές δομές
Έτσι, μεταξύ των φορέων των τριών πόλεων θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών με στόχο να δημιουργηθεί μία “πολιτιστική ένωση” για το τουριστικό κοινό του κρασιού και των άλλων προϊόντων του αμπελώνα.
Από την Ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε για τον Πρόγραμμα στην Κόνιτσα, με θέμα “Ηπειρωτικός Αμπελώνας και Οινικός Τουρισμός“, ανακοινώθηκε η έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία “Μουσείου Αμπέλου και Οίνου της Ηπείρου”, στην πόλη της Κόνιτσας.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ NEGROAMARO

Το Γκουανιάνο και το Σελίνο είναι η “καρδιά” του φημισμένου ιταλικού κρασιού Negroamaro, ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος του Γκουανιάνο Φερνάντο Λεόνε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία θα δώσει ευκαιρίες και στις δύο πλευρές.
Χάρη στην αφοσίωση που έχουν οι επιχειρηματίες και ο Δήμος, τη βαθιά γνώση αυτής της κουλτούρας, το κρασί είναι ο πρωταγωνιστής στην περιοχή του Σαλέντο” σημείωσε ο Ντανιέλο Ορσίνι, υπεύθυνος του Προγράμματος για το Σελίνο Σαν Μάρκο και πρόσθεσε: “Μέσα από το δίκτυο του κρασιού θα βρουν έκφραση πολιτιστικές ιδέες, ενώ με τη σωστή ανάδειξη της γαστρονομίας του θα γίνει ‘πηγή’ τουρισμού”.
ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Στην Ήπειρο, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υπεύθυνος του προγράμμαρτος Ηλίας Μάνης, ο αμπελώνας παράγει σταφύλια, κρασί, τσίπουρο, ξύδι, ηδύποτα και εδέσματα, ενώ στα Ιωάννινα λειτουργούν πέντε οινοποιεία με 42 ετικέτες κρασιού.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Μάνη, είναι μια ευκαιρία ώθησης στον τομέα της αμπελουργίας, στη γαστρονομία του κρασιού, αλλά και στη δημιουργία κουλτούρας μεταξύ των τοπικών προϊόντων.
Η Ήπειρος είχε δικές της, ξεχασμένες πλέον, εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιού, τις οποίες θα αναζητήσουμε σε όλες τις περιοχές της, με σκοπό να τις διατηρήσουμε και να τις αναπαραγάγουμε” σημείωσε ο κ. Μάνης και συμπλήρωσε πως στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τριήμερες στοχευμένες προβολές για την προώθηση των προϊόντων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας “Ήπειρος Α.Ε.”, πολλοί επιστήμονες και κάτοικοι του Δήμου Κόνιτσας.

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ ΣΤΙΣ 6/11/2014

Πηγή: eparxiakonitsas.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου