Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

Ο Φον Δημητράκης του Δημήτρη Ψαθά από τους μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας

Οι μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας μας "βάζουν τα γυαλιά" με μια τραγικά επίκαιρη θεατρική παράσταση.Ένας ψεύτης πολιτευτής γίνεται υπουργός της κατοχικής κυβέρνησης και γελοιοποιείται για χάρη της εξουσίας, προκαλώντας έτσι προβλήματα αλλά και αντιδράσεις μέσα στην οικογένειά του.

 "Τύποι προδοτών υπάρχουν πολλών λογιών"  γράφει ο Δημήτρης Ψαθάς για τον ήρωά του. "Ο Φον Δημητράκης δεν είναι ο στυγνός προδότης που τραβά τον δρόμο του με πλήρη συνείδηση του έργου του. Είναι ο κωμικοτραγικός Ρωμιός πολιτικάντης που τους ειρηνικούς καιρούς απέτυχε και γελοιοποιήθηκε οικτρά ζητώντας την ψήφο του λαού, κι όμως τον καίει πάντα ο καημός ν ανέβει."

Ο «Φον Δημητράκης», είναι και μια θαυμαστά πολυσύνθετη κωμωδία. Tο πολιτικό της περιεχόμενο συνδυάζεται - με παραδειγματικό δραματουργικό τρόπο - με τις αρετές της κωμωδίας χαρακτήρων και καταστάσεων. Χαρακτήρων, αψεγάδιαστα πλασμένων και καταστάσεων, που γεφυρώνουν το δραματικό με το κωμικό και δημιουργούν, σοφά, αλλεπάλληλες «δόσεις» συγκίνησης και γέλιου. Συγκίνηση περηφάνιας, για τους αγώνες του λαού μας, για τη λευτεριά του και γέλιου τιμωρού, για τους προδότες του.

Στο απολαυστικό σκηνικό αποτέλεσμα συμβάλλουν τα υπέροχα ρεαλιστικά σκηνικά και τα αρμόζοντα στην εποχή κοστούμια.


Περίληψη
Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα αστικό σπίτι της Αθήνας της Κατοχής του 1942. Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας αποτυχημένος και δειλός πολιτευτής, ο οποίος μέσα σε αυτήν την περίοδο, βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο: να γίνει Υπουργός, συνεργαζόμενος, όμως, με τους Γερμανούς. Μέσα στο σπίτι του και πίσω από την πλάτη του επικρατούν αντίθετες τάσεις. Η οικογένειά του αποτελείται από πατριώτες: ο γιος του είναι αντάρτης στα βουνά, η κόρη του λαμβάνει ενεργό μέρος στην αντίσταση, ενώ ο αδερφός του ο Λεωνίδας, δάσκαλος στο επάγγελμα και αγωνιστής, ανοίγει μέσα στην Κατοχή μπακάλικο, από όπου διακινεί στα κρυφά πολεμοφόδια στους αντάρτες του βουνού. Την ίδια στιγμή, ο Δημητράκης καμαρώνει για την υπουργική του καρέκλα... Μια σπαρταριστή σάτιρα, που ανέβηκε το 1946 στην περίοδο του Εμφυλίου, πάνω σε ένα επίκαιρο θέμα: το πάθος για εξουσία.


Οι παραστάσεις:

29 Μαΐου 2014 στις 10:00
Αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Κόνιτσας

31 Μαΐου 2014 στις 19:30
Αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Κόνιτσας

4 Ιουνίου 2014 στις 19:30
Στο Καμπέρειο Θέατρο στα Ιωάννινα

Συγχαίρουμε τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και ιδιαίτερα τον κ. Τζοβάρα Νικόλαο, Υπεύθυνο Υλοποίησης της Δράσης, τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αλλά πάνω απ όλους τις μαθήτριες και τους μαθητές των σχολείων.

Πηγή : e-konitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου