Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Κώστας Παγανιάς: "Κάποιοι θέλουν να εξαφανίσουν το Διστρατο από το Χιονοδρομικό.Δεν πρέπει να τους περάσει."

Η προφητική τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Κοινότητας Διστράτου,στο Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας τον Οκτώβρη του 2012,για όλα όσα συνέβησαν λίγους μήνες μετά στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας

Κύριε Δήμαρχε,αγαπητοί συνάδελφοι!
Το χίλια εννιακόσια εβδομήντα εννιά (1979) ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Γρεβενών αρχίζει τις εργασίες για την εγκατάσταση ενός Lift στην περιοχή της Μπότσιας και σε έκταση της Κοινότητας Διστράτου για τις ανάγκες του Συλλόγου.Μετά από πολλές συγκρούσεις διαφωνίες εγκαθίσταται ο πρώτος συρόμενος αναβατήρας ΕΛΙΜΕΙΑ μήκους χιλίων εκατό μέτρων, σε έκταση της Κοινότητας Διστράτου.Κατασκευάζονται από τη Νομαρχία Γρεβενών το ορεινό καταφύγιο , το σαλέ (Chalet) και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις σε εκτάσεις όμως ο αμφισβητούμενες ,ως προς την κυριότητα ,από την Κοινότητα Διστράτου. Νέες διαμάχες, νέες συγκρούσεις και το Δίστρατο παλεύει μόνο του να αποδείξει το δίκιο του έχοντας απέναντί του όχι μόνο τους Γρεβενιώτες, αλλά και όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του Νομού Ιωαννίνων.Τότε, η Νομαρχία Ιωαννίνων, το Δασαρχείο, η Πολεοδομία, θεωρούσαν τη Βασιλίτσα ξένη υπόθεση. Εν τω μεταξύ τα Γρεβενά δούλευαν πυρετωδώς και το χιονοδρομικό πλέον αποχτούσε πολύ μεγάλη αξία. Γίνονταν οι δρόμοι, κόσμος πολύς ερχόταν από Γρεβενά, καταστήματα άνοιγαν στο χιονοδρομικό και το Δίστρατο απ’ έξω.
 
Όλα λάμβαναν χώρα στα διοικητικά του όρια, ή πλησίον αυτών και το Δίστρατο δεν είχε ούτε λόγο, ούτε παρουσία. Ο δε δρόμος Δίστρατο - Βασιλίτσα ήταν αδιάβατος όπως ήταν από το χίλια εννιακόσια πενήντα του διανοίχθηκε. Η Κοινότητα επειδή είχε αντιληφθεί την αξία του χιονοδρομικού πρώτα ενήργησε να φτιαχτεί άσφαλτος ο δρόμος Δίστρατο – Βασιλίτσα, ελπίζοντας στην απορρόφηση μέρους των επισκεπτών προς το χωριό. Στη συνέχεια εν μέσω συγκρούσεων, διαφωνιών και απειλών από τα Γρεβενά με τους χωριανούς διχασμένους και τις υπηρεσίες των Ιωαννίνων εχθρικά διακείμενες η Κοινοτική Αρχή το χίλια εννιακόσια ενενήντα επτά (1997) με πρόεδρο τον Μάϊπα Πασχάλη εκμίσθωσε ένα αγρό διακοσίων τετραγωνικών στην Κοινωφελή Επιχείρηση Τουριστικής Πολιτικής Ανάπτυξης Διστράτου, προς 150 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο. Σκοπός αυτής της μίσθωσης ήταν η διευκόλυνση των δύο επαγγελματιών που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στο Χιονοδρομικό. Η τότε Κοινότητα εξέδωσε, την άδεια καντίνας στον Κωνσταντίνο Μπάρμπα και την άδεια αποθήκης στον Αχιλλέα Παπαευθυμίου, εκμισθώνοντας απ’ ευθείας χώρο πενήντα τετραγωνικών από τα 200 τετραγωνικά μέτρα. Η καντίνα εγκαταστάθηκε στο χώρο χωρίς μίσθωση. Η αντίδραση των Γρεβενιωτών και μιας μερίδας Διστρατιωτών, ήταν λυσσαλέα. Η καντίνα ανετράπη από αγνώστους. Τα μηχανήματα των Γρεβενών δεν καθάριζαν τα χιόνια μπροστά σε αυτά τα κτίσματα και θεωρούσαν τις επιχειρήσεις αυτές ως ξένες με το Χιονοδρομικό. Το Δίστρατο ζητούσε συνεχώς τη συμμετοχή του στη Διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, χωρίς να το καταφέρνει παρά τις επίμονες πιέσεις και του Νομάρχη κ. Καχριμάνη.

Τελικά η συμμετοχή του στη διοίκηση κατέστη δυνατή τη διετία 2009 -2010 μετά από απόφαση του κ. Γερουλάνου και με τη σύμφωνη γνώμη του Βουλευτή Γρεβενών κ. Χαντάβα. Εν τω μεταξύ από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Επαρχίας Κόνιτσας (ΕΑΠΕΚ) χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του Chalet Distrato σε αποχαρακτηρισμένη έκταση τριάντα (30) στρεμμάτων στην περιοχή. Το Chalet Distrato κατασκευάστηκε και εκμισθώθηκε διαδοχικά στη Θεμελιοδομή, στον Ηλιόπουλο Βασίλη και τώρα στον Άγγελο Τόλη. Ο ενοικιαστής Ηλιόπουλος Βασίλης τοποθέτησε στο χώρο των τριάντα στρεμμάτων, τέσσερις τροχοβίλες για την υποστήριξη του Chalet Distrato. Το 2009 μια μερίδα κατοίκων δεκαπέντε ατόμων καταγγέλει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Διεύθυνση Υγιεινής, Πολεοδομία) παραβάσεις των επαγγελματιων αλλα και της κοινοτικης αρχης για την τζαμαρία του κοινοτικού σαλέ,που εγινε για να σωθεί το κτίριο από την καταστροφή. Η Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων ζητάει από την Κοινότητα Διστράτου την απομάκρυνση των τροχοβιλών. Η Κοινότητα διατάσσει τον ιδιοκτήτη τους να τις απομακρύνει αμέσως. Ο ενοικιαστής εγκαταλείπει εξ’ ολοκλήρου το μίσθιο, το οποίο μισθώνει ο κ. Τόλης Άγγελος.

Η Κοινότητα πολλάκις απευθύνεται στο δασαρχείο Κόνιτσας για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην έκταση των τριάντα στρεμμάτων, αλλά ματαίως. Η Πολεοδομία επιβάλει πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης των τροχοβιλών και το Δασαρχείο κινεί τις διαδικασίες ανάκλησης της αλλαγής χρήσης στο τμήμα τον τριάντα στρεμμάτων που έχουν τοποθετηθεί η τροχοβίλες και κήρυξή της ως αναδασωτέας. Εν τω μεταξύ η παρουσία των δύο επιχειρήσεων των Διστρατιωτών στη Βασιλίτσα, η Καντίνα και η Σχολή Χιονοδρομίας , γίνεται όλο και πιο έντονη. Αυτό προκαλεί την μήνιν τόσο των Γρεβενών όσο και μιας μερίδας χωριανών. Και από τις δύο πλευρές υποβάλλονται συνεχώς αναφορές και καταγγελίες. Η Κοινοτική Αρχή θέλοντας να ισχυροποιήσει και εδραιώσει την παρουσία της στη Βασιλίτσα προβαίνει σε ενέργειες και πετυχαίνει τον αποχαρακτηρισμό των δεκαπέντε στρεμμάτων με σκοπό την επέκταση της Σχολής Χιονοδρομίας, την ανέγερση καταστήματος τοπικών προϊόντων και ανέγερση Εξωκλησίου.

Ακολουθεί η μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα εναντίον του προέδρου κ. Παγανιά από τον Σπανό Αθανάσιο και Παφίλη Ιωάννη, για παράνομες αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Τουριστικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης Διστράτου, έχοντας το υπόλοιπο από τα διακοσια τετραγωνικά μέτρα που της ειχαν εκμισθωθει από την κοινότητα, υπομισθωνει τα 150 τ.μ στους δύο Επιχειρηματίες. Η Διεύθυνση Δασών ανακαλεί την αλλαγή χρήσης για τα δεκαπέντε στρέμματα. Η ακμή και η πρόοδος των επιχειρήσεων καθώς και η καθ’ ολοκληρία απορρόφηση των επισκεπτών προκαλούν την αντίδραση του Νομάρχη Γρεβενών και του Προέδρου του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου. Τις χλευάζουν, τις καταγγέλλουν στον τύπο και ανησυχούν για την εδραίωση του Διστράτου στο βουνό.Εκτός από την παραπάνω εξέλιξη χρονικά του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, για να σχηματιστεί σφαιρική και ολοκληρωμένη κατά το δυνατό άποψη αναφέρω τα εξής: Όλες οι Κοινοτικές Αρχές ήθελαν την παρουσία του Διστράτου στο Χιονοδρομικό, γι’ αυτό και ξόδεψαν πολλά χρήματα και την προμήθεια μηχανημάτων αποχιονισμού, για την κατασκευή του Chalet Distrato για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Δίστρατο - Βασιλίτσα τη στιγμή που ο δρόμος Δίστρατο – Κόνιτσας ήταν χωματόδρομος.

Όλες οι κοινοτικές αρχές, ανάλογα με τις ικανότητες που είχαν, βοήθησαν άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο στην υπόθεση της Βασιλίτσας.Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου το ογδόντα τοις εκατό (80%) των εγκαταστάσεων και των πιστών βρισκόταν στα διοικητικά όρια του Διστράτου. Η αναλογία αυτή άλλαξε δραματικά όταν το Χιονοδρομικό Κέντρο επεκτάθηκε προς τα Γρεβενά. Τώρα κυμαίνεται σε ποσοστό 10%Πάντοτε οι φορείς των Γρεβενών, οι επαγγελματίες ,η διοίκηση δημιουργούσε προσκώματα στο Δίστρατο. Βραχυχρόνιες ήταν οι περίοδοι καλής συνεργασία. Πολλές φορές μια μερίδα χωριανών, κινούμενοι από ιδιοτελείς ή και αντιπολιτευτικούς λόγους, προέβαινε σε καταγγελίες πάντοτε εναντίον των συγχωριανών επαγγελματιών και εναντιον της κοινοτικης αρχης. Οι δύο επιχειρήσεις και το Chalet Distrato αποτελούν το σημείο αναφοράς και εξυπηρέτησης στην πλειοψηφία των επισκεπτών. Αυτές προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), από αυτές παίρνουν πληροφορίες, αυτές παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.Όλα τα θετικά κινδυνεύουν να χαθούν και όλα τα αρνητικά προβάλλονται και αναδεικνύονται με την απερίγραπτη επιστολή του κυρίου Παπασπύρου.« Πλανάσθαι πλάνην μεγάλη και επικίνδυνη»κ. Παπασπύρου.Παρασύρεστε ή εξοφλείτε προεκλογικά γραμμάτια, με την επιστολή σας αυτή.

Οδηγείτε τα πράγματα εκεί που δεν έχουν επιστροφή.Βάζετε ταφόπλακα στην προσπάθεια όλων αυτών των ετών για την ισχυροποίηση της παρουσίας του Διστράτου στη Βασιλίτσα. Κάνετε το χατίρι σε αυτούς που «ουκ εώσι αυτούς καθεύδειν το τρόπαιο της παρουσίας του Διστράτου στη Βασιλίτσα». Εάν σας ενδιαφέρει όπως λέτε συνολικά η νομιμότητα στη Βασιλίτσα γιατί δεν στρέφεστε εναντίον όλων των αυθαιρεσιών στην περιοχή?Εφόσον στα 15 στρέμματα που λειτουργούν οι επιχειρήσεις βρίσκεται και ο συνδετικός αναβατήρας και το εκδοτήριο των εισιτηρίων του Φορέα, γιατί το αποσιωπάτε;Εφόσον ο πρώτος και κύριος αναβατήρας ΕΛΙΜΕΙΑ που βρίσκεται στα μέρη μας και τον εκμεταλλεύεται τα Γρεβενά δεν εχει άδεια, γιατί δεν το καταγγείλατε: Και να σας πω και το άλλο.Αναφέρεστε στην επιστολή σας το όνομά μου και τον Παπαευθυμίου Αχιλλέα, λέγοντας το απαράδεκτο ότι ευνοούμεθα λόγω του ότι ήμασταν υποψήφιοι με την πλειοψηφία.Οποία μικρότης!!!!!!!!Σας απαντώ με το ίδιο νόμισμα ,παραβιάζοντας τις αρχές μου. Γιατί δεν καταγγέλλεται τις παράνομες επιχειρήσεις των ψηφοφόρων σας στο Δίστρατο;Και μην μου πείτε ότι δεν τις γνωρίζετε.Αν δεν τις γνωρίζετε, ρωτήστε τους δικούς σας και αν δεν σας τις πουν ,ρωτήστε εμένα. Γιατί δεν καταγγέλλετε και δεν ζητάτε να γκρεμιστεί το Δημαρχείο;

Η επιλεκτική αντιμετώπιση προβλημάτων στην Βασιλίτσα με γνώμονα μόνο τις υποδείξεις των ψηφοφόρων σας είναι καταστρεπτική. Γιατί ανέχεστε τους καταπατητές κοινοτικών εκτάσεων στο Δίστρατο και στρέφεστε κατά των επαγγελματιών στη Βασιλίτσα που και ενοίκιο πληρώνουν στο Δήμο και άριστες υπηρεσίες παρέχουν?Τελειώνοντας, αγαπητοί συνάδελφοι, σας διαβεβαιώνω ότι αισθάνομαι υπερήφανος γιατί ότι έκανα για τη Βασιλίτσα όλα αυτά τα χρονια με τα πιθανά λάθη, με τις αδυναμίες. Κάποιοι όμως θέλουν να εξαφανίσουν το Διστρατο από το Χιονοδρομικό. Δεν πρέπει να τους περάσει. Το κρίμα στο λαιμό τους.

Πηγή : http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου