Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Μειώνεται η πέστροφα στον Βοιδομάτη

''Ο Βοϊδομάτης (ποτάμι του Βίκου) είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων και παραπόταμος του Αώου. Έχει τις πηγές στο Φαράγγι του Βίκου και τα νερά του προέρχονται από την περιοχή του Ζαγορίου. Στην διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου και τελικά συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα.
Διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι του σε μια διαδρομή άγριου κατάφυτου τοπίου και βγαίνει στον κάμπο της Κόνιτσας, όπου τα κρυστάλλινα νερά του συναντούν τον ποταμό Αώο. Διαρρέει τη χαράδρα του Βίκου και στη συνέχεια διαπερνά τον κάμπο της Κόνιτσα και ενώνεται με τον Αώο ποταμό. Και στις δύο όχθες του ποταμού συναντώνται δάση ιτιάς και λεύκας, καθώς επίσης και μεγάλα πλατάνια.
Ο Βοϊδομάτης φημίζεται για την ωραία κοιλάδα του, τα κρυστάλλινα καθαρά νερά του, τη χαμηλή θερμοκρασία των νερών, αλλά και για την καταπληκτική πέστροφα που ζει στα νερά του.'
'Και όλα αυτά είναι τα τυπικά που λίγο πολύ τα γνωρίζουμε όλοι για τον Βοιδομάτη. Κάποιοι άλλοι βέβαια γνωρίζουν και πολλά περισσότερα όπως το να ψαρεύεις εντός του Εθνικού Δρυμού δεν είναι παράνομο (με την δική τους λογική) αφού κανένας δεν τους "ενοχλεί" μην πω ελέγχει και με κατηγορήσουν γιαυτό οι υπεύθυνοι του δασαρχείου.

 Το να ψαρεύεις εντός δρυμού με ένα καλάμι λες λίγο το κακο, αφού υπάρχουν και τα δίχτυα που στήνονται κατά μήκος όλου του ποταμού για να πιάσουν ότι έχει απομείνει από τους δυναμίτες που έριξαν κάποιοι άλλοι "ψαράδες" λίγο παραπάνω ενώ αυτοί που έχουν και εκσκαφικά μηχανήματα για να ανοίγουν δρόμους και υποτίθεται να επιτελούν κάποιου είδους έργο ξεχνάνε την δουλεία τους και γίνονται και αυτοί ''ψαράδες" αλλάζοντας την ροή του ποταμού για εκεί που τους βολεύει η για εκεί που θα παγιδεύσουν περισσότερα ψάρια.

 Όσο για το καλάμι,την μύγα,την πεταλούδα τα σύνεργα του ψαρέματος οι ασυνείδητοι ψαράδες τα έχουν ξεχάσει στο σπίτι (αν τα είχαν ποτέ) και πλέον στο σάκο τους κουβαλάνε μία μπαταρία αυτοκινήτου και με δύο καλώδια τοποθετώντας τα στο νερό προκαλούν ηλεκτροσόκ, σκοτώνοντας όχι μόνο τις  πέστροφες, αλλά και τον γόνο, καθώς επίσης βατράχους, νεροφίδες και όλα τα άλλα είδη που υπάρχουν μέσα στο πλούσιο οικοσύστημα  του ποταμού.

Η έκφραση "καλά η μικρή άγρια πέστροφα είναι ο καλύτερος μεζές που έχεις φάει ποτέ, έτσι μία και κάτω" την έχει αναφέρει και ο ποιο ευσυνείδητος ψαράς αυτό είναι αλήθεια αλα αν αναλογιστούμε πως αν ο κάθε ψαράς πιάσει κάθε φορά που πηγαίνει για ψάρεμα 15 μικρές πέστροφες επί τις 100 φορές που θα πάει όλη την χρόνια για ψάρεμα μας κάνει 1500 μικρές πέστροφες, αυτό δεν είναι οικολογική καταστροφή;

Από την άλλη, τα δασαρχεία δηλώνουν ανήμπορα να αντιδράσουν αποτελεσματικά και να συλλάβουν τους δράστες, καθώς δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να προστατεύσουν το ποτάμι.(έτσι λένε τουλάχιστον).
Γνωρίζουμε καλά τη δράση αυτών των ανθρώπων και ότι ψαρεύουν με τόσο καταστροφικούς τρόπους για το οικοσύστημα του ποταμού, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τους εντοπίσουμε. Κανείς δεν μιλά, στην υπηρεσία μας δεν έχει γίνει έστω και μία ανώνυμη καταγγελία. Επίσης, οι αδίστακτοι ψαράδες έχουν τσιλιαδόρους που τους ενημερώνουν όταν είναι να εμφανιστεί το δασαρχείο την ώρα του οικολογικού εγκλήματος
Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες μας αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ψαρεύουμε αυτό το εκπληκτικό ψάρι που ζει στα ποτάμια μας...

Από: Δημήτρης Κυρτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου